Spørg Revisoren - må hjælpsomme frivillige medarbejdere være med til firmajulefrokosten?

04.11.19

Jeg ejer et ApS hvor jeg er den eneste ansatte. To gange om året er jeg på messe, hvor 3 venner/familie er så hjælpsomme at tage ferie for at hjælpe med at sætte min messestand op. De får ingenting for dette, men arbejder bare frivilligt for mit firma. Jeg vil gerne give dem en julefrokost som tak for hjælpen igennem året. Kan jeg inviterer dem på julefrokost på firmaets regning, når de ikke er ansatte i mit ApS?

Det lyder som en god ide, og samtidig er det en billig løsning for dit selskab. Et selskab kan fratrække udgifter, der er medgået til sikre og erhverve selskabets indkomst. Denne betingelse må siges at være opfyldt, idet det må antages, at en messe efterfølgende resulterer i en indkomst.

Næste spørgsmål er så, er det en messeudgift, repræsentation eller personaleudgift. Det har betydning for fradragets skattemæssige værdi, idet repræsentation kun giver fradrag for 25 % af udgiften.

Som du selv skriver, har du ikke personale, og personaleudgift synes dermed udelukket. Repræsentation er kendetegnet ved en gave/ydelse til en forretningsforbindelse uden en direkte konkret modydelse. I din situation er det betaling for hjælp til at sætte selskabets messestand op.

Jeg vil derfor argumentere for, at udgiften fratrækkes som en messeudgift.

Så længe det kun er en julefrokost, vil det formentlig ikke have skattemæssige konsekvenser for dine hjælpere. Men udvider du til en weekendophold med alt betalt, nærmer vi os aflønning i naturalier, som i yderste konsekvens er et skattepligtig gode for modtagerne.

VIL DU VIDE MERE?

Kontakt din lokale Revision Limfjord afdeling, så hjælper vi dig med svar på dine spørgsmål, og med at finde den helt rigtige løsning for dig.