Spørg revisoren - Hvornår gælder gaveafgiften?

01.02.23

Spørgsmål til revisoren:

Et ApS giver en gave/donation til en privat person, der ikke arbejder eller har arbejdet for dette ApS. ApS ejes af en person, der har været venner med modtageren i 24 år. Som jeg ser det, skal modtager betale gaveafgift, og ApS kan ikke fratrække afgiften til gaven?

 

Svar fra revisoren:

Hej!

Så nemt og billigt er det ikke.

Som du beskriver det, er gaven ikke i selskabets interesse. Gaven gives grundet venskabet mellem anpartshaveren og vennen. Det betyder, at SKAT sikkert vil betragte gaven som et maskeret udbytte, som anpartshaveren efterfølgende giver til vennen. Altså ingen fradrag men beskatning som udbytte hos anpartshaveren.

Gaveafgift gælder kun i familieforhold. En gave fra en ven er skattepligtig indkomst for modtageren. Beløbet vil blive beskattet som kapitalindkomst.

 

Opfølgende spørgsmål:

Så skal der betales skat to gange?
Først skal anpartshaver betale skat af udbyttet
Så skal modtager af gave betale skat af kapital indkomst

 

Opfølgende svar:

Hvis gavegiveren gav af sine egne penge, ville det ofte være penge, der tidligere er betalt skat af, og modtageren vil altid være skattepligtig af beløbet. Når forudsætningen er, at det er i givers interesse og ikke i selskabets interesse, at gaven gives, bliver resultatet det samme.

Altså beskatning to gange.