Hjælper din virksomhed Ukraine? – Vi guider dig i skat og moms

11.03.22
Hjælper din virksomhed Ukraine? – Vi guider dig i skat og moms

Hvilke regler skal man være opmærksom på, når man donerer eller på anden vis hjælper?

Er du en af de virksomheder, som har et stort ønske om at hjælpe Ukraine og den hårdt ramte befolkning? Det kan vi godt forstå!
Det kan være forvirrende, hvad man skal være opmærksom på, når man donerer eller på anden vis hjælper.
Derfor vil vi med dette blogindlæg forsøge at hjælpe dig igennem nogle af de væsentligste skatte- og momsmæssige regler, du skal være opmærksom på, når du som virksomhed går ind og hjælper.

 

Fradrag for donationer

Hvis du gennem din virksomhed giver et bidrag til en velgørende organisation, stiger det ligningsmæssige fradrag tilsvarende. Du er selv ansvarlig for at oplyse om donationen til SKAT. Det er at foretrække at donere til organisationer med henblik på fradrag. Det er ikke muligt at få fradrag, hvis du donerer til privatpersoner eller organisationer udenfor EU.

Hvis den donation, du giver til danske organisationer eller EU/EØS organisationer er godkendt af skattestyrelsen, vil dit bidrag være fradragsberettiget efter Ligningslovens § 8 A.

Ligningsloven på danskelove.dk

 

Hvor meget fradrag kan jeg få for min donation?

Donerer du til en godkendt organisation (læs ovenstående), kan du maksimalt opnå 17.200 kr. i fradrag i 2022. Det gælder alle former for kontante donationer. Ejer du f.eks. en virksomhed, der donerer omsætningen af en kollektion til en organisation, så vil det stadig kun være 17.200 kr., du kan få i fradrag uanset beløbsstørrelse. Det er altså vigtigt at have denne maksimale grænse for øje, hvis du ønsker at donere meget til Ukraine.

 

Skal man betale moms af prisen på varen, hvis man sælger varer til en nødhjælpsorganisation?

Du skal betale moms af den pris, varerne sælges for, hvis din virksomhed f.eks. sælger varer til en nødhjælpsorganisation. Du kan også vælge at sælge varer med beskadiget emballage eller overskudsvarer (non-food) til nødhjælpsorganisationer til en lav pris for så at anvende denne lave pris som momsgrundlag. Du skal dog huske, at varerne ikke kan sælges til tredjemand til fuldpris.

 

Har jeg skattepligt, hvis jeg opretter en indsamlingsvirksomhed?

Det korte svar er nej. Du har ikke skattepligt, hvis du som privatperson eller virksomhedsejer indsamler penge eller varer til velgørenhedsinstitutioner. Det er selvfølgelig med forbehold for, at de indsamlede penge eller varer holdes adskilt fra privatpersonens egne midler, og ligeledes at de indsamlede penge eller varer faktisk gives videre til det pågældende formål.

 

Skal min virksomhed betale moms ved donation af varer indkøbt til et velgørende formål?

Hvis du køber varer med henblik på at donere dem, skal du betale udtagningsmoms, såfremt du eller din virksomhed har fradraget momsen i købet af varerne. Denne udtagningsmoms skal udregnes ud fra det tidspunkt, hvor varerne gives videre, fremfor det tidspunkt, hvor du faktisk købte varerne.

Udtagningsmoms på SKAT.dk

 

Skal man betale moms, hvis man donerer tjenesteydelser?

Har du fået en genial idé til en tjeneste, du kan udbyde til et velgørende formål? Måske du ejer et hotel, hvor du stiller gratis værelser til rådighed for flygtninge? Eller måske har du arrangeret en velgørenhedskoncert? I så fald skal du som udgangspunkt betale udtagningsmoms af den værdi, det koster din virksomhed at donere ydelsen.

 

Skal en virksomhed betale moms, hvis virksomheden donerer et kontantbeløb til en nødhjælpsorganisation?

Hvis din virksomhed vælger at donere et kontantbeløb til en dansk nødhjælpsorganisation, skal din virksomhed ikke betale udtagnings- eller salgsmoms af beløbet.

Gå til Moms på SKAT.dk

 

Fradrag for gaver og bidrag til velgørende foreninger på SKAT.dk