Er Revision Limfjord Danmarks sundeste arbejdsplads?

13.05.19

Holistisk sundhed hos Revision Limfjord

Hos Revision Limfjord har vi taget fat på ”holistisk sundhed”. Det vil sige, at vi har en del fokusområder, da vi tror på, at sundhed omhandler en palette af forskellige forhold.

 

Styr på stress

Revisorbranchen er kendt for at have en væsentligt større arbejdsmængde i foråret end i efteråret. Begge dele kan medfører den hel del pres hos indehavere og medarbejdere – rigtig meget arbejde i foråret og tangerende til for lidt i efteråret – og derfor er et of vores vigtigste fokusområder forebyggelse og håndtering af stress.

Vi har valgt at sætte større fokus på stress, herunder i form af oplæg om stress og arbejdsplanlægning til alle ansatte, ligesom vi forsøger at klæde lederne på til at opdage de første tegn på stress. Næste tiltag i efteråret bliver en ”Tour de RL” (vi har nemlig 6 afdelinger), hvor en af virksomheden partnere, der selv har været gået ned med stress, kommer rundt og fortæller om oplevelsen og det ansvar man selv har i processen.

Hertil kommer, at HR altid tilbyder at være med til at ringe til vores sundhedssikring, hvis man ikke selv kan tage næste skridt til en behandling – dette behøver ikke kun være relateret til stress. Der er på vores intranet mulighed for at læse vores “stresspolitik”, blive klogere på stress og tage en stress test for at se, om man kan være i risikozonen.

Nært beslægtet til håndtering af pressede arbejdsdage er bevægelse i arbejdstiden, som beskrevet nedenfor.

 

Trivsel – noget man ikke kun tager på MUS

Revisorbranchen er vist også lidt kendt (i hvert fald internt) for, at trivsel er noget man kan tale om, når status (revisors travleste periode) er overstået. Derfor er spørgsmålet om, ”hvordan vi generelt har det”, mellem medarbejder og leder, ofte blevet skubbet til en drøftelse på MUSamtalerne. Vi har forsøgt at vende denne tankegang til, at trivsel er noget, som vi taler om i hverdagen, og så kan MUS bruges til udvikling. Dette er en lang proces med blandt andet oplæg til alle omkring den gode dialog og feedback samt ledertræning.

Vi har blandt andet valgt at foretage trivselsmålinger hvert kvartal for at kunne følge med i, hvordan det står til i de enkelte afdelinger, og sætte ind, hvis nødvendigt.

Bevægelse i hverdagen og kost

Der er efterhånden en del undersøgelser ,der viser, at stillesiddende arbejde er skidt for kroppen og dette ikke kan løses ved 2-3 ganges hård motion om ugen – der skal noget andet til. Derfor har vi valgt at indgå et samarbejde med OfficeFit – indlednignsvist på 2 år.

Med OfficeFit får vi mulighed for at bevæge os i hverdagen ved bla. vippebræt, cykler og gåbånd. Hertil kommer, at alle opfordres til at så mere op, hvilket lader til er lykkedes. Med OfficeFit køres der også interne konkurrencer, fx hvem der først får cyklet/stået/gået til Barcelona. På et scoreboard med andre virksomheder ,som også har OfficeFit kan vi også have en indirekte konkurrence.

Bevægelse i hverdagen giver også på pluskontoen i form af mere energi i hverdagen, generelt bedre fysisk velvære og bedre samvittighed – det er i hvert fald nogen af de tilbagemeldinger, der er givet. Hertil kommer, at bevægelse er en aflader for stress og dermed har en positiv påvirkning, når man har meget travlt.

Og så skal der jo også være plads til mental sundhed i form af glæden ved onsdagskage  Når man så kan cykle kalorierne af bagefter, så virker det ekstra opmuntrende. Frugtordningen er nu også på plads og det lader til, at alle er flittige brugere. Vi har tillige valgt at indføre sundere alternativer til formiddagsmøder.

Foruden tiltaget med OfficeFit mv. har vi vores dejlige PR & markedsføringsansvarlig, som tilfældigvis også er personlig træner og kostvejleder, hvorfor vi har tilbudt alle at tage en session med hende om livsstil valg og få en kostvejledning.

Der tilbydes altid medarbejdere at stille op i diverse lokale løb (fx Struers Run To The Beat).

I december måned 2018 vandt vi Thisted kommunes pris for Thisteds sundeste virksomhed – en indstilling, som er kommet fra en medarbejder, fordi vi er begyndt at se på den brede vifte af muligheder.

Vi tager ikke det hele på én gang, men tilbyder og initiere flere og flere tiltag. Små skridt – så er vi sikre på, at vi i længden virkelig får taget hånd om sundhed hele vejen rundt.

Effekten

Styr på stress

Der er ingen tvivl om, at alle er blevet bedre til at sige fra/til og give opgaver fra sig, er de for presset. Dette er første skridt på vejen, og skulle gerne medføre, at ingen går ned med stress fremadrettet.

Trivsel

Der er kommet en stigende tendens til, at trivsel er noget, som vi taler åbent om. Det bliver taget på til månedsmøder og med ledere. Dermed ikke forstået, at der ikke er lang vej igen, for vi har masser at arbejde på, men åbenheden er på vej. Med trivselsmålingerne er der et reelt værktøj for HR til at se på, om der skal sættes ind i de enkelte afdelinger.

Da vi er 6 afdelinger, betyder dette blandt andet, at er man for presset i én afdeling, har vi mulighed for at sende hjælp fra en anden afdeling. Dette er en læringsproces, men her 2. år i træk, lader det til, at det hjælp der tilbydes fra èn afdelingen til en anden er virkelig værdsat og giver mere “ro” i at der mindre tendens til at “gå op i en spids” hvis ikke ens ressourcebudget hænger sammen (budget der viser, hvor mange arbejdstimer, der er tilbage i status (til det tidspunkt, hvor langt størstedelen af regnskaber skal være færdige) contra hvor mange timers arbejde man har i arbejdsopgaver).

Bevægelse i hverdagen og kost

Der er ingen af disse initiativer ,der er tvungne. Ønsker man at deltage, er det lige som et hvilket som helst andet personalegode.

Den umiddelbare effekt spænder lige fra tilfælde med bedre søvn og mindre ondt i ryg og nakke til den generelle tendens, hvor langt de fleste er blevet bedre til at stå op og bruge deres hæve-sænkeborde.

Vi har flere medarbejdere, der cykler hver dag og med tilbagemeldinger om mere overskud i hverdagen (særligt der kl ca. 14:30, hvor man kan gå lidt kold) og bedre samvittighed over ikke at nå helt så meget motion i ens fritid.

Mange er blevet bidt af interne konkurrencer og der er så småt åbnet op for at dyste “kontor mod kontor”.

Mht. kostvejledning har flere medarbejdere benyttet sig af muligheder, dog er effekten endnu svær at beskrive, da det er meget nyt.

Den helt overordnet effekt skulle gerne kunne ses på fraværd og trivsel. Disse målinger tager vi ultimo 2019 for at vurdere, i hvilket omfang vores initiativer har en positiv effekt – for det er vi ikke i tvivl om, at de har.

Du kan stemme på Revision Limfjord som Danmarks sundeste arbejdsplads via dette link